Икона божией матери предвозвестительница

&nbsp Икона Пресвятой Богородицы Страдательница

Акафист явлению Божией Матери во граде Воскресенске чтомый ко образу Ея «Страдательница»
Сей акафист издан на русском языке по благословению на сие высокопреосвященнейшаго архиепископа Инокентия (Вениаминова) праправнука святителя Иннокентия (Вениаминова) Митрополита Московскаго и Коломенскаго Апостола Сибири и Америки
Кондак 1
Ко Пресвятей Владычице нашей Богородице, явившейся плачущей о гресех своих рабе Божией и повелевшей ей тако соделати: напиши Лик Страдания Моего, Я страдаю о вас как Мать страдает о потерянных детях своих и яви образ сей миру и молитеся к нему, и Я облегчу страдания ваша, и назови икону сию Страдательница. Мы же дивяся чудеснаму явлению сему Пречистая Дево Богородительнице, воспоем вси:
Радуйся, Царице Небесная Мати наша Страдательница, о нас погибающих потерянных детях Своих страдающая и наши страдания облегчающая!
Икос 1
В трудную годину сию явишася Ти, о Царице Небесная чудесным образом рабе Божией Екатерине, почитающей святыя образа Твои, егда та чтущая книгу о иконах чудотворных Твоих, прииде во умиление и слезы покаяния изтекоша из зениц ея на белыя листы книжицы сей. И сердце Славу Господу воспеваша за дарование нам в заступление грешным Матери Своея, дабы спасала нас, потерянных чад своих и за сие восхвалим Тя, Мати наша Небесная тако:
Радуйся, Страдательнице свой образ чудный нам явившая;
Радуйся, в слезах на белых листьях книги Лик Свой проявившая.
Радуйся, свой Лик Страдания нам грешным показавшая;
Радуйся, страдаю Я за вас, как мать за чада за свои пропащия вещавшая;
Радуйся, пиши икону и поведай миру обо всем сказавшая;
Радуйся, Я облегчу страдания все ваши с верою просящим обещавшая;
Радуйся, Царице Небесная Мати наша Страдательница, о нас погибающих потерянных детях Своих страдающая и наши страдания облегчающая!
Кондак 2
Трудно сразу вняти сему чудеси, яко пред тобою вдруг разстворишася слова пред очами, токм что чтущими их, и прямо из книги смотрит на тя Сама Дева Пречистая со слезами якоже и у тя, грешнице велия, на глазах Своих и глаголаша тебе гласом Небесным Своим чудесныя и скорбныя слова о страдании за нас, как мать о потерянных детях, дабы возвратилися в Отчий Дом и воспели Господу: Аллилуиа.
Икос 2
Чудное видение сие наяву быша и тем и славно, что Мати Божия пред очами грешницы в черном бархатном одеянии предсташа. И явление сие озаряемо чудным свечением от главы и руце Пречистыя изходящим быша, а за Нею чудная долина открывашася взору с горами, холмами, рецею текущею и низпадающим водопадом в нея, мы же осязая духом сие воспоим Царице Небесная Тебе со умилением:
Радуйся, чудесным сим явлением надежду на спасение всем грешником дарующая;
Радуйся, о нас пропащих слезы скорби проливающая и ко спасению дорогу указующая.
Радуйся, потерянных детей своих в долине Райской собирающая;
Радуйся, все слезы наша и страдания Своими слезы угашающая.
Радуйся, Небеснаго Отца и Сына и Святаго Духа за ны умоляющая;

Радуйся, всех к покаянию пред Богом призывающая.
Радуйся, Царице Небесная Мати наша Страдательница, о нас погибающих потерянных детях Своих страдающая и наши страдания облегчающая!
Кондак 3
Воистину славити чудо сие должно всякому рабу Божию, ибо токмо слезами и мольбами Материнскими Пресвятыя Богородицы еще живут и надежду на спасение имут многие заблудшия чада Божия и Ея ходатайством сберегается доселе земля, для спасения всех чад Царицы небесныя, любящих Сына Ея и поющих Ему: Аллилуиа.
Икос 3
Глас Твой, Пренепорочная и Всемилостивая Владычице быша, яко пение ласковыя скорбныя любви Матери, видящей, яко дети погибают, мучаются, страдают, вопиют от бед и невзгод в жизни своей, заблудившиеся в дебрех ея и не видят, ибо не жаждут видети, света Божественнаго Сына Ея, прозрим же и покаемся и воспоим похвалы Царице Небесныя отчизны нашей:
Радуйся, Небесным гласом всех нас призывающая;
Радуйся, скорбящих слезы осушающая и все печали утоляющая.
Радуйся, погибших и пропащих души к жизни возвращающая;
Радуйся, болящих одним словом вся недуги изцеляющая.
Радуйся, любовию Своею раны наша заживляющая;
Радуйся, долину жизни вечной Райской верным открывающая.
Радуйся, Царице Небесная Мати наша Страдательница, о нас погибающих потерянных детях Своих страдающая и наши страдания облегчающая!
Кондак 4
Показавша нам Мати наша красоту Божественную всего созданного для человеков Господом: красоты гор и холмов, рек и долин и водопадов и дерев, чудны воистину дела Господни. Како вода, падая вниз и двигаясь непрестанно не изсякает, ни в рецех, ни в водопадех, ни во облацех, но послушна Воле Божией движущей воды земли всея, не успевает изсякнуть, но возполняется, тако и любовь Божия: нескончаемая и неизсякаемая, для всех нас, любящих Господа и поющих Ему: Аллилуиа.
Икос 4
Именно тако всякая тварь, созданная исполняет назначение свое, порождая себе подобныя и соблюдая положенныя Господом основы в существо ея. Тако Солнце горящее, светящееся, дающее тепло и силы для жизни земныя, послушно Воле Владыки Вселенныя и зрим по человеческим понятиям души не имеющее, дает свет, тепло и прочая для жизни необходимая, всем тем, кто считает живыми себя. Мы же за вразумления Твоя воспоим Ти Мати таковая:
Радуйся, Величие Творца нам грешным показующая;
Радуйся, жизнь нашу с Богом, яко с солнцем, образующая.
Радуйся, что все живое вокруг нас всем указующая;
Радуйся, рай первозданный нам являющая и верным всем дарующая.
Радуйся, всех с покаянием грядущих к Тебе милующая;
Радуйся, пред Сыном Богом нам прощения изпрошающая;
Радуйся, Царице Небесная Мати наша Страдательница, о нас погибающих потерянных детях Своих страдающая и наши страдания облегчающая!
Кондак 5
Словеса Твоя Мати наша Страдательнице о том, что надобно Лик Страдания Твоего явити, людием чрез иконы написание и миру погибающему явити сие изображение и разсказать о чудном и предивном явлении Твоем и о слезах Твоих на Лице Страдающем за ны, чады потерянныя, дабы устыдилися, покаялися, оставили гибельныя страсти свои и воспели все ко Господу: Аллилуиа.

Икос 5
И запомниша раба Божия образ сей и сташа молитися како создати образ сей и посла со временем по молитвам сим Господь раба Своего Александра, взявшагося за благое дело сие и молящегося о помощи Божией в труде сем. И взяша образ изображенный чудно рукою Екатерины, зрившей сие явление, но рисовать не могущей, образ же этот изобразившей весьма благодатно рукою Владычицы нашей Богородицы, Ей же за дарование сие возопиим:
Радуйся, образ Свой Страдательница создати указующая;
Радуйся, рисунок грешною рукою сей иконы нарисующая.
Радуйся, все линии пречудно немощной рукою выводящая;
Радуйся, всех нас к молитве к сей иконе призывающая.
Радуйся, молящимся пред образом сим всем помощь обещающая;
Радуйся, страдания и муки тела и души нам облегчающая;
Радуйся, Царице Небесная Мати наша Страдательница, о нас погибающих потерянных детях Своих страдающая и наши страдания облегчающая!
Кондак 6
Болезни одолеваша раба Божия Александра, егда взяшася он трудитися над образом сим и несть помощи в болезнех тех многия лета ему, ибо земныя врачи не смогоша изцелити оныя немощи. И страдаша болящий неизлечимым недугом сим всю жизнь свою, ибо тако угодно быша, дабы явиша Мати наша Страдательница чудную помощь Свою, егда взяшася за дело болящий, отступиша болезни его, и воспе за сие радостно он ко Господу: Аллилуиа.
Икос 6
Радуйся Благодатная, Господь с Тобою и Ты нам явила благодатную икону Свою Страдательница и первый образ Ея прияша видевшая видение сие грешница и освятиша оный во храме Иоанна Златоустаго святителя во граде Воскресенске, и целованием славили людие Тя, Мати Божия, изцеляющую язвы греховныя наша слезами милости Своея. Мы же поем Тебе вси болящие скорбящие, язвами греховными покрытыя, яко прокаженныя с головы до пят тако:
Радуйся, болезни наша на себя и скорби принимающая;
Радуйся, елеем милости Своея все наши язи изцеляющая.
Радуйся, любовию матернею всех покрывающей нас ограждающая;
Радуйся, все наши беды и печали скоро утоляющая.
Радуйся, на путь спасения нас, самых грешных и пропащих наставляющая;
Радуйся, о нас Святую Троицу слезами умоляющая.
Радуйся, Царице Небесная Мати наша Страдательница, о нас погибающих потерянных детях Своих страдающая и наши страдания облегчающая!
Кондак 7
Егда наступиша на Руси Веры Православныя истинныя падение, благочестия оскудение и нравов смятение, а за сие над ны ига бесовскаго Христа продавцев и богоборцев тяготение и народа русскаго угнетение, яко некогда во Египте израилевы дети, законы Творца чтущия быша яко гостие чтимыя в земле египетской и себе сами хозяева, а сташа рабы презренныя и биенныя, за отпадение от веры праотцев, тако и мы ныне, осквернившия Дом Пресвятыя Богородицы от безбожных страдаем. Воспоем же с покаянием Господу, да помилует и спасет всех кающихся и вопиющих: Аллилуиа.
Икос 7
Беззакония наша превзыдоша все пределы мыслимыя и немыслимыя, а делы содомо-гоморския и грехи разтеклись грязныя и мерзкия по градам и весем нашим, поражая все новыя и новыя чада Божия заразою сей. И собираем мы все грехи сии, яко уголия на главу свою на Судный День, и другим не препятствуем в сем, умирилися со грехом вси и забыша, кто друг миру, тот враг Богу есть. Ты же сердцем материнским жаждешь примирити нас с Создателем нашим и прейти на правый берег Истины призываеши нас, и оставити левыя делы своя, истинно Мати Страдательница за грехи наша с благодарением за все восхвалим Тя:

Радуйся, долготерпение Божие для покаяния нам грешникам продляющая;
Радуйся, Отца и Сына и Святаго Духа нас простити умоляющая.
Радуйся, на правый берег Истины Христовой перейти нам помогающая;
Радуйся, от тяжких грех и всяких зол нас ограждающая.
Радуйся, Своим страданием за нас, страдания все наши умягчающая;
Радуйся, слезами Матери детей, грехи их перед Богом омывающая.
Радуйся, Царице Небесная Мати наша Страдательница, о нас погибающих потерянных детях Своих страдающая и наши страдания облегчающая!
Кондак 8
Показа Ти, Мати наша, нам чудныя земли райския обетованныя и благодатныя края за Тобою открывающиеся. Всем показуя, что могли бы имети мы, дабы сами не отвергли Божия смотрения и заповеди не попрали Им данныя и нам дарующие тихое, мирное и безмятежное житие пожити, но избрали хаос и суету мирския, отвергая благодатныя пути ведущия в вечныя селения райския, где души праведных во блаженстве воспевают славу Божию благодарно: Аллилуиа.
Икос 8
Не желаем думати мы о душе своей грешныя, а потому главное, что есть душа человеческая, телом движущая, его оживляющая и плотию управляющая, презрели вси. Яко то, что в молитве воспевается: всяка душа Духом Святым живится, и ко Творцу Своему по изходе из тела по скончании жития возвращается, мы же о ней не радеем, о вечной душе своей, но телесные хлопоты, тленныя заботы и суета всякия поглотили вся наша помышления и время, данное нам на земле, дабы возросли души наша и стали достойными пети ко Господу и Ти Богородице тако:
Радуйся, скорби и страдания и до рождества по рождестве за Сына Своего терпевшая;
Радуйся, маленького Господа в яслях у безсловесных миру падшему принесшая.
Радуйся, с Иосифом обручником ходившая и где родить Спасителя всем нам не находившая;
Радуйся, стучавшая в сердца людей, пустите Господа родить ответа же не получившая.
Радуйся, скорбящая Страдательница невместимаго, всех Господа, вместившая;
Радуйся, по Рождестве Христа, Ты Девство сохранившая.
Радуйся, Царице Небесная Мати наша Страдательница, о нас погибающих потерянных детях Своих страдающая и наши страдания облегчающая!
Кондак 9
Младенца Твоего Ирод нечестивый искаша, узнав от волхвов о том, что родится Царь народа Божия и возревнова пекущийся о себе нечестивец, думая, что свергнет его народившийся Царь звездою с Востока возсиявший. И посла воины своя во вся концы, повелев избити всех младенцев до двух лет от роду думая, что среди них и Царя грядущего Спасителя нашего убиет. Но явися ангел Господень Иосифу праведному и повеле: отыди в другую страну с Младенцем и Материю Его. Мы же славя Твои промышления Господи поем вси: Аллилуиа.
Икос 9
И избиенны быша четыренадесять тысяч младенцев за Христа, мучеников кровию омытыя. И возопи матери израилевы и вопль сей велий быша и плакаша о чадах своих и безутешны быша и скорбела земля за беззакония людей, попирающих ея, ибо вся по грехом и безсердечию к ближним постигают нас беды и несчастия, Тебе же страдающей за беззакония наша поем вси:
Радуйся, от иродов-убийц Младенцев Божиих спасающая;
Радуйся, Своим Матерним омофором всех нас покрывающая.

Радуйся, на пусть спасения послушных Богу направляющая;
Радуйся, о душах убиенных во утробех маленьких страдальцев слезы проливающая.
Радуйся, спасите ваши души, всех дерзнувших сделать грех сей, призывающая;
Радуйся, всех матерей детей родящих в Боге опекающая.
Радуйся, Царице Небесная Мати наша Страдательница, о нас погибающих потерянных детях Своих страдающая и наши страдания облегчающая!
Кондак 10
И ныне Страдательница за ны, зриши Ты, яко человеков убийца мерзкий диавол увещает родителей чад своих губити во утробех материнских. Терзая тельца их и немыя воплие их мученическия не желают слышати матери их и отцы жестокия и безпощадныя за блага временныя, тленныя, земныя, кровушку деток невинных своих проливающия, дабы сменить на муки вечныя нынешния наслаждения своя, ибо такова есть участь тех, кто избрав богатства тленныя и отверг вечныя, где души праведных воспевают: Аллилуиа.
Икос 10
Да устыдимся же вси, да убоимся, зряще на слезы Пречистыя Страдательницы за ны проливаемыя, да покаемся и престанем творити беззакония своя, ибо токмо молитвами и слезами Божией Матери вся земля еще живет, ибо мерзкие дела наша достойны возмездия в очах Божиих за попрание Заповедей и Законов Его. Тебе же Мати, покрывающей нас омофором Своим пред Господем, воспоим вси:
Радуйся, за ны пред Господом с молитвою стоящая;
Радуйся, Отца и Сына и Святаго Духа за ны грешныя просящая.
Радуйся, Своей молитвою всех нас для изправления доныне сохраняющая;
Радуйся, нам двери Рая грешным всем являющая и верным чадам Церкви отверзающая.
Радуйся, долино наша Милосердная заблудших нас от гибели спасающая;
Радуйся, Всемилостивая Мати наша Троицу на милость умоляющая.
Радуйся, Царице Небесная Мати наша Страдательница, о нас погибающих потерянных детях Своих страдающая и наши страдания облегчающая!
Кондак 11
Явила Ти Мати нам грешным для вразумления чудесы Своя и твориши многия чада Твоя, яко миро и слезы и даже кровь изтекают от святых образов Твоих по всея земли ныне для вразумления нашего. Но слепии духом чудес сиих мы не разумеем, и даже явления Твоя воочию и повеления иконы чудотворныя по видениям сим написати и молитися к ним о спасении своем, видим очами, но духом все никак не прозреем, что воистину жив Господь Бог наш и Царица Богородица наша Божественная молится о нас к Нему, дабы и мы воспели вси с покаянием ко Господу: Аллилуиа.
Икос 11
Всю землю Русскую с древних веков покрывала милость Твоя и ходатайство Твое пред Господем и заступничество Страдательницы за нас грешных, велико, чудно и спасительно для ны есть, ибо в трудныя времена и дни за грехи нами соделанныя, умягчаеши Ты скорби и беды наша. И избавляеши нас от страданий погибающих детей Твоих неразумных и за вся сия Мати наша мы восхваляем Тя, Спасительнице всех страдающих и бедствующих тако:
Радуйся, нас милосердием Своим всех покрывающая;
Радуйся, молитвами Своими Божий гнев на ны движимый умягчающая.
Радуйся, все наши скорби и болезни изцеляющая;
Радуйся, нас к жизни чистей благодатней призывающая.
Радуйся, у врат у райских всех изправивших свои стези встречающая;
Радуйся, всех приходящих с покаянием прощающая.
Радуйся, просящих милости под кров Свой принимающая;
Радуйся, Царице Небесная Мати наша Страдательница, о нас погибающих потерянных детях Своих страдающая и наши страдания облегчающая!
Кондак 12
Весь мир низпал во грехи адския и людие образ Божий, данный им Творцом и дарами наделенныя по Его подобию для жития праведнаго и благочестиваго, оскверниша и изказиша себя и внешне и внутренне, сташа яко демоны злыя творити беззакония всякия пред лицем Божиим. Богохульством, сквернословием и блудом и убийством невинных младенческих душ и друг друга и воровством, пианством, курением и содомскими грехи и прочими многими, и буде за сие по делом и воздаяние якоже содомляном и гоморянам: снизидет огнь с Небес, ежели не покаемся и не воспоим ко Творцу вси: Аллилуиа.
Икос 12
Слезы Твои, Мати Божия, за ны изливаемые да будут нам на пробуждение совести и к покаянию, наставляющими нас, яко детей Своих неразумных, на пути спасительнаго промысла Божия о каждом из нас имеющемся. Но многими из нас отвергающимся, а потому в жизни своей теряющимся и погибающими в океане житейскем. Вразуми всех, поющих Славу Господу, дабы словеса и дела едины быша и вси мы делами милосердия исправили насколько сие возможно преступления своя, воспевая благодеяния Твоя на нас бывшия, тако:
Радуйся, Царица наша Мати Милосердная Небесная;
Радуйся, Спасительнице наша всем просящим Ея помощи известная.
Радуйся, Сама за нас пред Богом слезы проливающая;
Радуйся, скорбящих яко Мати нежно утешающая.
Радуйся, слезами нашу совесть пробуждающая;
Радуйся, облегчить скорби и несчастия обещающая.
Радуйся, Царице Небесная Мати наша Страдательница, о нас погибающих потерянных детях Своих страдающая и наши страдания облегчающая!
Кондак 13
О Пресвятая Дево, Себя явившая кающейся грешнице чудесным образом и Страдательница назвавшаяся и слезы за ны проливающая, как Мать о потерянных детях Своих. Просвети помраченныя ны и оскверненныя грехи многими и настави на покаяние и спасение падшия заблудшия души наша и в Отчий дом возврати. Не дай нам погибнути на веки вечныя, но да спасенныя Твоим ходатайством вознесем хвалы достойныя ко Господу: Аллилуиа.
(Кондак сей глаголи трижды, таже икос 1-й и кондак 1-й.)

Статья опубликована участником 2012-05-30. Со временем любая информация устаревает. Если Вы нашли ошибки или устаревшие сведения в этой статье, сообщите об этом.

В основной раздел ‘Икона Пресвятой Богородицы Страдательница’.